چکیده در طول تاریخ، همواره جنگ پدیدهای قابل توجه بوده و از ابعاد گوناگون مورد مطالعه قرار گرفته است. در گذشته نگرش حاکمان و سیاستمداران برای پیروزی بر دشمن بیشتر بر پایه جنگ نظامی بوده است، اما در عصر حاضر نگرشی جدید ولی پیچیده و گسترده، تحت عنوان جنگ و عملیات روانی با بهکارگیری تکنیکها و ابزارهای متفاوت، با مصادیق فراوان از جمله «جاسوسی» در حال شکلگیری است. جاسوسی و ضرورت تشخیص مرز بین جرم و جواز آن از مسائل مهمی است که باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد زیرا جاسوسی از نظر فقهی و حقوقی دارای آثار و احکامی است که نمیتوان بر تمام مصادیق آن حکم حرمت حمل کرد. این نوشتار در پی پاسخ به این سؤالات است که جاسوسی از منظر فقه و حقوق اسلامی دارای چه حد و مرزی است؟ و در چه مواردی امر به حرمت یا وجوب آن شده است؟ پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و اطلاعات به روش کتابخانه ای و تحلیل اسناد، جمع آوری گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که در فقه و حقوق اسلامی تجسس در احوال شخصی افراد، حرام و غیراخلاقی میباشد اما تجسس از کارگزاران بهمنظور نظارت بر کار آنان و جاسوسی در امور دشمن خارجی و داخلی برای حفظ نظام اسلامی و امنیت مسلمانان، نه تنها حرام و غیراخلاقی نمیباشد بلکه به حکم عقل و شرع، امری واجب و ضروری است.
مرادی, علی, طبیبی جبلی, مرتضی, حیدری, محمد علی, علی اکبری بابوکانی, احسان. (1397). بررسی قلمرو جاسوسی در عملیات روانی از منظر فقه اسلامی. فقه و مبانی حقوق اسلامی, 11(3), 75-97.
MLA
علی مرادی; مرتضی طبیبی جبلی; محمد علی حیدری; احسان علی اکبری بابوکانی. "بررسی قلمرو جاسوسی در عملیات روانی از منظر فقه اسلامی". فقه و مبانی حقوق اسلامی, 11, 3, 1397, 75-97.
HARVARD
مرادی, علی, طبیبی جبلی, مرتضی, حیدری, محمد علی, علی اکبری بابوکانی, احسان. (1397). 'بررسی قلمرو جاسوسی در عملیات روانی از منظر فقه اسلامی', فقه و مبانی حقوق اسلامی, 11(3), pp. 75-97.
VANCOUVER
مرادی, علی, طبیبی جبلی, مرتضی, حیدری, محمد علی, علی اکبری بابوکانی, احسان. بررسی قلمرو جاسوسی در عملیات روانی از منظر فقه اسلامی. فقه و مبانی حقوق اسلامی, 1397; 11(3): 75-97.